Kavo Laurila: tästä se alkoi...

Suomen laskuvarjourheilun perustaja Kavo Laurila

 

TÄSTÄ SE ALKOI

 

Kavo Laurila,  purjelentäjä ja ilmavoimissa ohjaajakoulutuksen saanut ilmailun harrastaja, keräsi 1950-luvun loppupuolella tietoja laskuvarjoista ja hyppäämisestä sekä kirjoitti lehtiin laskuvarjoaiheisia artikkeleita. 1950-1960 -lukujen vaihteessa Laurila kirjoitti ILMAILU-lehteen artikkelisarjan ja kysyi löytyisikö Suomessa kiinnostusta laskuvarjourheiluun.

 

Onni Kuusisto otti  yhteyttä ja miehet päättivät kutsua lajista kiinnostuneita kokoon. Ilmailu-lehteen pantiin asiasta ilmoitus ja 19.5.1960 Ilmailuliitossa pidettiin yhdistyksen perustava kokous yli 20 osallistujan ollessa paikalla. Suomen Laskuvarjokerhon perustamiskirja allekirjoitettiin 26. heinäkuuta 1960.

 

Yhdistysrekisteriin Suomen Laskuvarjokerho ry hyväksyttiin 26. lokakuuta 1960. Suomen ensimmäinen laskuvarjokerho oli virallisesti syntynyt.

 

Kavo Laurila lähti yhdistyksen perustamisen jälkeen muutaman kuukauden työ- ja opiskelumatkalle Yhdysvaltoihin. Matkalla hän tutustui  amerikkalaisiin laskuvarjokeskuksiin,  kävi hyppykurssin ja hyppäsi ensimmäisen hyppynsä 2.7.1960.

 

Vuonna 1961 SLK:ssa suunniteltiin laskuvarjotoimintaa, hyppykoulutusta, laskuvarjoja, hyppypaikkoja, lentokoneita ja kaikkea muuta laskuvarjoasiaa. Laurila kävi kirjeenvaihtoa Ranskan ministeriöiden kanssa ja pääsi lokakuussa Biscarossen yliopistoon laskuvarjokurssille, jossa sai koulutusta ja 5 hyppyä.

 

Kavo Laurila hyppäsi Suomen Laskuvarjokerhon ensimmäisen hypyn Lohjalla  4. maaliskuuta 1962. Näytöshyppy tapahtui 800 metrin korkeudesta ja se oli Kavon ensimmäinen kahden sekunnin itseaukaisuhyppy.

 

Keväällä 1962 Kavo pääsi toiselle kurssille Biscarosseen, jossa hyppyjä ja vapaapudotusta kertyi enemmän:  parilla itseaukaisuhypyllä vapaapudotusta oli 10 sekuntia. Suomeen tultuaan Kavo oli SLK:n ensimmäinen hyppymestari. Vuonna 1962 SLK:ssa hypättiin 22 hyppyä.

 

Kavo Laurilalla on yli 500 hyppyä  ja hän hyppäsi Malmilla 1992 Senior Skydiversin ja SLK:n tarjoaman tandemhypyn.

 

Kavo Laurila on Senior Skydiversin  kunniajäsen ja Suomen Laskuvarjokerhon kunniapuheenjohtaja.