Sirkka Kopra, ensimmäinen suomalainen naishyppääjä

1934-04-08 Sirkka Kopra ensimmäisen hypyn jälkeenSirkka Kopra, ensimmäinen suomalainen naishyppääjä.


Senior Skydiversin nettisivuilta löytyy tietoa ja kuvia ensimmäisistä hyppääjistämme.

Ensimmäinen suomalainen nainen hyppäsi Suomessa laskuvarjolla 8.4.1934. Hyppy tapahtui lentonäytöksessä Viipurin Tervasaaressa. Ensimmäisenä naisena piti alkuaan hypätä Helmi Pakkalan jo 25.3.1931, mutta hyppy peruuntui näytöksessä tapahtuneen lento-onnettomuuden vuoksi. Pakkala kuitenkin kummittelee useissa lähteissä. Ilmailuhistorioitsija K. W. Janarmo on vuosina 1979 ja 1981 Ilmailu-lehdessä olleissa historiallisissa artikkeleissaan toistanut, että Pakkala olisi ollut ensimmäinen naispuolinen hyppääjä Suomessa. Se, että Pakkala ei hypännyt tässä lentonäytöksessä, kerrotaan kuitenkin selkeästi kyseistä näytöstä koskevissa lehtiartikkeleissa (esimerkiksi Aero ja Suomen Sosiaalidemokraatti). 
Suojeluskuntain lehti Hakkapeliitta kertoo näyttävästi kansikuvassa ja sen kuvatekstissä, että ensimmäinen suomalainen laskuvarjohyppääjänainen oli Sirkka Kopra. Tämä jäi mahdollisesti Kopran ainoaksi hypyksi. Myös AERO-lehdessä kerrotaan Kopran hypystä, jonka kerrotaan olevan ensimmäinen naisen suorittama hyppy Suomessa.
Suomen Ilmailuliiton historian (Uola) mukaan hän kuitenkin olisi esiintynyt seuraavana vuonna useissa lentonäytöksissä laskuvarjohyppääjänä. Väitteelle ei kuitenkaan ole löytynyt vahvistusta muista lähteistä.

Suomalainen vuonna 1910 syntynyt Anna Kivimäki muutti vanhempiensa kanssa Kaustisilta Yhdysvaltoihin viisivuotiaana vuonna 1915. Kivimäki amerikkalaistui melko nopeasti käytyään koulua ja opiskeltuaan yliopistossa. Vuonna 1928 Kivimäki kiinnostui ilmailusta ja lensi lentolupakirjan Garden Cityssä (NY). Myöhemmin hän edistyi opinnoissaan ja hankki lisää lentokokemusta saavuttaen lennonopettajan pätevyyden.
Tämän tarinan kannalta Kivimäen tekee mielenkiintoiseksi se, että hänen ilmailuharrastuksensa ulottui myös laskuvarjohyppyihin. Fitchburgin lentoaseman historiikista löytyy maininta, että Anna Kivimäki on hypännyt Milfordissa, New Hampshiressa 30.8.1929. Historiikin mukaan Kivimäki – tai Kivimaki – oli ”entinen Fitchburgin tyttö.” Anna Kivimäen kokonaishyppymäärä ei ole tiedossa.